Witajcie w Nowym Roku :)
mówi się, że jaki początek roku taki cały rok. Dlatego zaczynamy od przepisu na słodkości. Dziś w roli głównej masło orzechowe, a dokładniej ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Najlepsze! Z przepisu Pani Dorotki, więc sprawdzone. Przepis dedykujemy Siostrze Julki, która przez cały rok zaopatruje nas w nasze ulubione masło orzechowe Smacznego łasuchy.
mówi się, że jaki początek roku taki cały rok. Dlatego zaczynamy od przepisu na słodkości. Dziś w roli głównej masło orzechowe, a dokładniej ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Najlepsze! Z przepisu Pani Dorotki, więc sprawdzone. Przepis dedykujemy Siostrze Julki, która przez cały rok zaopatruje nas w nasze ulubione masło orzechowe Smacznego łasuchy.
Składniki (na ok.80 ciastek):
pół szklanki cukru
pół szklanki jasnego brązowego cukru
pół łyżeczki soli
115g masła
115g masła orzechowego (najlepiej typu "crunchy")
1 jajko
pół łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Wymieszaj oba rodzaje cukru, dodaj do nich sól, masło zwykłe oraz masło orzechowe i miksuj do uzyskania puszystej masy.
2. Do masy dodaj jajko oraz aromat waniliowy i dokładnie zmiksuj.
3. Mąkę wymieszaj z sodą i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
4. Z powstałej masy formuj kulki - rękoma oprószonymi mąką lub dwoma łyżeczkami. Ciasto będzie bardzo klejące, ale się tym nie przejmuj. Kulki powinny być dość małe, nie większe nić orzech włoski. Kuleczki układaj na blasze posypanej lekko mąkę, spłaszcz je lekko widelcem, dzięki czemu nadasz im delikatny wzór w kratkę.
5. Piecz ciasteczka w temperaturze 200ºC przez ok 8 minut - jeśli chcesz by były lekko się ciągnące, lub ok 10 minut - jeśli chcesz by były bardziej chrupkie. Przed ściągnięciem z blachy poczekaj 2 minuty, a później studź je na kratce.
Nasze oceny:
Basia: Pyszne, wprost rozpływające się w ustach:) Zdecydowanie jedne z moich ulubionych ciastek. Moja ocena: 9,5/10.
Julka: Najlepsze ciasteczka na świecie :) Ja lubię wersję bardziej ciągnącą, ale chrupkie też są okej :) Moja ocena: 10/10.
pyszności.. masło orzechowe tak z samego rana-no mega, mega <3 ;)
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe jest dobre z samego rana, w południe i nawet w środku nocy ;) polecamy!:)
UsuńSakramencko dobry przepis! Czy ciasteczka są lekko słono-słodkie?
OdpowiedzUsuńSą słono-słodkie,z przewagą słodkości :)
Usuńnigdy nie mogę zmusić się do tego, by przeznaczyć masło orzechowe do wypieków... ale chyba warto, wyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńmy przeznaczamy masło orzechowe w 90% na te ciasteczka bo są obłędne :) spróbuj raz, a już zawsze część masła orzechowego będziesz na nie przeznaczać :)
UsuńPYCHOTA :) próbowałam i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPomyliłam kolejność ;)... ale wyszły- zniknęły z talerza szybciej niż się na nim pojawiły..
OdpowiedzUsuńNajważniejsze że wyszły i smakowały:)
Usuń